Esküvőtervező Blog

2019-01-08 
0
0.00 -- 0 szavazatból
A különböző egyházi felekezeteknél különféle esküvői szokásokkal találkozhatunk és különféle házasságkötéssel kapcsolatos feltételeknek kell megfelelni.

RÓMAI KATOLIKUS

Római katolikus esküvő tervezett időpontja előtt minimum 3 hónappal be kell jelentkezni a vőlegény vagy a menyasszony lakhelye szerint illetékes plébániára. De természetesen másik templom vagy kápolna is választható az egyházi szertartás színhelyéül. A bejelentkezéshez szükséges a keresztelő plébánia által kiállított, 6 hónapnál nem régebbi keresztlevél, és a személyigazolvány bemutatása. A párnak ezt követően jegyes oktatáson kell részt vennie. A jegyes oktatáson az esküvői szertartás menetén kívül a házasság szentségéről, a gyermeknevelésről, az együttélésről is szó esik és az eskető papnak lehetősége nyílik közelebbről is megismerkednie az ifjú párral, az ifjú pár életével. Római katolikus házasságkötésre azon pároknak van lehetősége, akiknél legalább a pár egyike római katolikus.

EVANGÉLIKUS

Evangélikus szertartás esetén az esküvő tervezett időpontja előtt legalább 3 hónappal kell bejelentkezni a vőlegény vagy a menyasszony lakhelye szerint illetékes lelkésznél, amennyiben mindketten evangélikus vallásúak. A bejelentkezéshez szükséges iratok: keresztelő templom által kiállított keresztlevél, és személyigazolvány. Ha az ifjú pár valamely tagja nem evangélikus vallású, a házasságkötésre akkor van lehetőség, ha ő is keresztelt. Ha a nem evangélikus fél másik keresztény vallás követője, akkor lehetőség van az esküvői szertartást bármelyikük vallásának templomában megtartani. A pár az esküvői szertartásra felkért lelkésszel egy vagy több alkalommal személyes beszélgetést folytatnak, melyek során megbeszélik, egyeztetik az esküvői szertartás részleteit, menetét.

REFORMÁTUS

Református egyházi esküvő a polgári házasságkötés megáldását jelenti a gyülekezet jelenlétében. Amennyiben a menyasszony és a vőlegény is református vallású, akkor a lakóhelyük szerint illetékes lelkésznél jelentkezhetnek be házasságmegáldó istentiszteletre. Hogyha a pár valamely más templomban kívánja megtartani az esküvői szertartást, akkor ki kell kérniük az illetékes református lelkész elbocsátó levelét. Az ifjú párnak jegyes oktatáson kell részt vennie. A jegyes oktatás alapja az eskü szövege, amelyet Isten és a gyülekezet színe előtt mondanak majd el.

ÖKOMENIKUS

Ha a menyasszony és a vőlegény eltérő vallásúak, akkor választhatják az ökomenikus esküvői szertartást. Ebben az esetben bármely fél lelkésze vagy akár mindkettőé együtt is megtarthatja a szertartást. Azt a lelkészt érdemes először felkeresni, akinek a templomában lesz a szertartás.

ZSIDÓ

Zsidó közösség tagjai ismerik egymást így semmilyen papírokat nem kell benyújtaniuk a pároknak az esküvő előtt. Elég, ha előtte pár héttel szólnak a rabbinak. Ha nem ismerősök a házasulandók, akkor szükséges bizonyítani zsidó származásukat. A rabbi az esküvőre csak a beszéddel készül és ő írja meg a házassági szerződést. Ha valamely fél különböző vallású, akkor be kell térnie a zsidó vallásba (ritkán fordul elő). Az esküvői szertartásnak nincs díja, mert ez jár a közösség tagjainak.

Captcha

Vélemény

Captcha