Esküvőtervező Blog

2017-03-13 
0
1.00 -- 1 szavazatból

Mi lesz az esküvőkkel?

A párkapcsolatok, sőt gyermeke(ke)t nevelő családok között egyre több olyat találni, akik még nem léptek frigyre.

Amíg régen sok lány áldott állapotban ment férjhez, mostanra gyakran már a szerelem gyümölcsei is jelen vannak a szüleik esküvőjén.

A KSH adatai döbbenetes eredményt mutatnak. Több mint nyolcvanezren házasodtak össze 1980-ban, de tíz évvel később ez a szám tizennégyezerrel, újabb öt év után további kilencezerrel csökkent! 1996 és 2008 között a hazánkban megkötött házasságok száma negyven- és ötvenezer között mozgott, ám azóta még sosem érte el a 39 ezret sem. (Részletek adatok a http://nagyvofely.hu/hazassag/termek  címen találhatók.)

Ennek én két eseményben látom az okát. Döntően a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság az esküvőkre csak 2009-ben fejtette ki a hatását, hiszen addigra sok pár vesztette el az állását és/vagy nőtt meg a törlesztő részlete. Emiatt a korábban tervezett szintű esküvőre nem maradt pénz és elmaradtak a megtervezett lakodalmak. Természetesen sok esetben a megromlott gazdasági helyzet magát a párkapcsolatokat is próbára tette és az esküvőre készülő felek útjai nem kevésszer váltak külön. Az is szerepet játszhatott, hogy történetesen szintén 2009-ben vezették be a bejegyzett élettársi kapcsolat formáját, aminek bejegyzését 2010 január elsejétől már nemcsak az azonos nemű párok kérhetik. Az azóta eltelt években engem még egyetlen pár sem keresett meg azzal, hogy az élettársi kapcsolatuk bejegyzését egy lakodalommal kívánják megünnepelni. Tehát a lagzi megmaradt az esküvőt követő eseménynek.

A gazdasági válság hatásai az évek alatt lassan csillapodni látszanak, de a magyar esküvők száma sehogy sem látszik visszaállni a válság előttire. Lehet, hogy manapság nem divat az esküvő? Vagy idővel újra fellendül majd? Ki tudja...

 

 

Írta: Gyömrő-Molnár Béla nagyvőfély

Forrás: nagyvofely.hu

 

Captcha

Vélemény

Captcha